Пръв на село, или последен в града?

Posted by Alexander Georgiev on

    Кирил Кирилов е първият български freestyle уиндсърфист участвал на състезание от серията EFPT (European Freestyle Pro Tour). Това беше и първото истинско състезание за Кико, като той самоинициативно се представи на организаторите и със завидните си умения беше приет в списъка с участници. И с право, днес Кико е най-обещаващият роден фрийстайлър, особено предвид, че е на едва 21г. След като участието му в състезанието беше потвърдено, той потърси подкрепа от уиндсърф общността у нас и за ден зад него застанаха редица поддръжници и партньори. По време на състезанието обаче, условията не позволиха на Кико да покаже уменията си подобаващо и надеждата за успех остана залепнала за водата. Въпреки незадоволителния резултат, последствията от участието на това състезание са единствено положителни.

    Кико доминира Гьокчеадайското гладко. Непрекъснато анализира карането си и подобрява техниката си на водата и извън нея. Стане ли дума за състезание, той става основна движеща сила благодарение на желанието си за съревнование и успех. Също така е и винаги насреща със съвети и подкрепа за останалите карачи. В общи линии има всички предпоставки да стане поредната местна легенда на която да се възхищават децата. За щастие Кико реши да излезе от зоната си на комфорт навреме и да се изправи срещу наистина добрите - европейските и световни шампиони. 

    Няколко неща попречиха на нашето момче да запише победа по време на двете си срещи в Броуверсдам, Холандия.

    За начало, условията за каране са доста различни от homespot-a на Кико. Той има предпочитание за особено силен и постоянен вятър, на какъвто е свикнал на "острова". По време на срещите му вятърът е бил доста неравен и слаб. Всички състезатели в този момент са били с 4.8, но минути преди старта са избрали 5.2, които са имали опънати и готови за каране. Това е нещо, което трябва да се има предвид завбъдеще и явно е добре целият материал да бъде подготвен и на разположение. Материалът настрана, голяма част от това да си универсално добър карач е умението да се адаптираш спрямо условията. Вижда се, че Кико си дава сметка за това и вече се стреми да трупа опит на по спотове на Лимнос и язовири у нас. Освен ролята на условията, Кико сподели, че трудно се е ориентирал кога започва и свършва неговият heat. Стартът при уиндсърфа предполага, че си в средата на водата и няма съдия с пистолет, който отчетливо да даде старт на 8те минути, които имаш, за да стъпиш най-добрите си трикове. Същевременно съдиите обсъждаха и действително отменяха някои срещи поради неравния вятър и за съжаление, Кико не е разчел правилно сигналните флагове на първата си среща. В крайна сметка това е опит, който може да бъде натрупан единствено с времето. Резултатът на Кико не е необичаен за дебютант и няма много, много какво да му се анализира. Какви обаче са последствията от участието му?

    На първо място, подкрепата и вниманието, което получи Кико показаха, че уиндсърфът е една наистина сплотена общност у нас и е добра среда за развитие на следващото поколение таланти. Дано все повече и все по-млади сърфисти последват примера му и се включат във все повече дисциплини на все повече турнири. Колкото до Кико, положителните последствия от участието му са налице. Той се запозна с идолите на мнозина от нас и видя, че извън 8 минутния heat, в който победата е единствената им цел, те са много позитивни и широкоскроени хора готови да помогнат с всичко. Присъствието им във водата е достатъчно да вдигнеш левъл, сподели Кико. По време на свободното каране на Броуверсдам той успя да аргументира присъствието си. 


Твърди, че усещането да караш сред най-добрите е неповторимо, а енергията на спота тогава е била достатъчна да стъпи трик, който мъчи от отдавна. Не на последно място, участието му беше важна първа крачка в развитието му, в случай, че реши наистина да се отдаде на турнирите.

    Безспорно е по-лесно да бъдеш пръв на село, а и усещането да си първенец е усещане за сигурност. Проблемът е, че това е сигурен начин да не станеш най-добрия сърфист който можеш да бъдеш. Лесно е и да се обезкуражиш от трудното начало когато попаднеш сред големите. Може би непопулчрността на нашия спорт носи известно предимство в това, че липсва критичната маса от кибици, която се храни от несгодата на спортисти и артисти успели да се доберат до дълбокото и да скочат в него. Любим пример за това е футболът и всяко голямо първенство, а именно последното световно. Дори тези от нас които не са фенове на спорта са привлечени от значимостта на първенството и заглеждат мачовете. В този контекст отбори като Канада и Катар бяха лесна мишена за присмех след като отпаднаха с по 0 точки. Нашите лъвове, обаче и толкова не записаха.

    Обективно погледнато, възрастта на младежите които жънат успех в големите турнири става все по-малка. Най-яркият пример за това е Lennart Neubauer с дебчт на 14г, който тази година е световният №2 на 19г. В другия край на спектъра е Steven van Broeckhoven, с дебют на 23г, световна титла на 27 и 4-то място тази година на 38г. Макар да не е в най-благоприятна изходна позиция като възраст, тя не може да му послужи за оправдание дори и ако е решил да се цели в подиум вбъдеще. Кико има реални шансове да се разпише по върховете, но това би изисквало време и още повече усилия и постоянство от него и хората които стоят зад него. Излишно е да казвам колко тясна ниша е професионалният уиндсърф, а състезателите които не се занимават и с нещо странично се броят на пръсти. С други думи, никой не бива да поставя всичките си надежди в победа на европейско, или световно първенство на всяка цена.

    България е сякаш отделена от групата на страните които се асоциират с уиндсърфа, като Хoландия, Германия, Франция и прочее. Ако се доближим до тях и името ни започне да се чува по евенти, то може да докара по-голяма популярност на спорта у нас и да се навъдят все повече младежи с потенциал и така да се завърти колелото. Участието на Кико е добро начало за една такава тенденция и ще е разкошно ако тя продължи и набере последователи и ентусиасти. В тази връзка може да се погледне към Япония, която в последните 5 години излъчи състезатели като Takuma Sugi, който тази година е №8 в уейв и №12 във фрийстайл дисциплините световно, както и няколко други обещаващи младежи. A от 2020г. в Япония се провежда и ежегоден кръг от световния тур.

    Занапред желаем успех на Кико, какъвто и път да избере. Да се осмелят и други карачи и да имат възможността да последват неговия пример. България да се доближи до световния уиндсърф, както и той до нас, а на спорта като цяло да пребъде и за следващите поколения. Ние от No Work Team сме тук да го подкрепяме.


Share this post